פנימיית עדנים
פנימיית "עדנים" הוקמה בשנת 1999 ע"י דני פריזדה ודני גולדברג. הפנימייה ממוקמת ליד צומת "קמה", סמוך למועצה אזורית בני שמעון, ומקיימת שיתוף פעולה פורה עם המועצה והישובים בסביבתה.
מבנה הפנימייה הנוכחי הושלם בשנת 2006 בסיוע קרן רש"י, יהדות מונטריאול, קרן ויינברג והביטוח הלאומי. המבנה הותאם במיוחד לצרכים של האוכלוסייה הנמצאת בו והינו רחב ידיים ועם תנאים פיזיים מעולים. בכפר ישנה אפשרות לשכן כ- 70 נערים ונערות.
"עדנים" הינה עמותה הפועלת תחת פיקוחו של שירות ילד ונוער של משרד הרווחה.
חניכי "עדנים"
"עדנים" מטפלת בבני נוער בגילאי 12-18 בעלי קשיים רגשיים, התפתחותיים ו/או נפשיים, לעיתים לאחר אשפוז פסיכיאטרי, ומטרתה להביא כל נער ונערה למיצוי הפוטנציאל האישי שלהם. המסגרת הינה מסגרת "פתוחה" ולכן החניכים המגיעים אלינו הינם בעלי מוטיבציה מסוימת לשיקום וטיפול.
מבנה הפנימייה
פנימיית עדנים בנויה מ-5 קבוצות. ארבע קבוצות בהן כ-15 בני נוער בגילאי 12-18 השוהים בפנימייה למשך שנתיים ומעלה. כל קבוצה עובדת כיחידה עצמאית בתחומים שונים ובתחומים אחרים מהווה חלק מקמפוס כפרי. צוות הקבוצה כולל מנהל/ת בית, עו"ס, אם בית, 5 מדריכים ושני ש"ש (צעירים לפני גיוס המתנדבים לשנת שרות).
קבוצה נוספת היא בית הבוגרים המונה עד 7 חניכים בשנתם האחרונה בפנימייה. מטרת קבוצה זו היא להכין את הנערים החיים בה לחיים עצמאיים בצורה האינטנסיבית ביותר, על ידי מתן עצמאות ואפשרות בחירה בכמה שיותר תחומים. צוות בית הבוגרים כולל מנהל/ת, עו"ס ומדריך/כה מלווה.
חוץ מצוותי הקבוצות בכפר ישנם בעלי תפקידים נוספים: מנהל הפנימייה, אם בית מרכזית, רכז טיפול, רכז הדרכה, רכזת חברתית, פסיכולוג, עו"ס תרפיסטית, אנשי מטבח ואחזקה.
תפיסת הטיפול ב"עדנים"
"המילייה הטיפולי"- הטיפול בפנימייה מושתת על "הסביבה הטיפולית", שמשמעותה התייחסות מעמיקה, רגשית ותפקודית, לכל תחומי חייו של הנער/ה השוהה בפנימייה וזאת על ידי כל אנשי הצוות. מבחינתנו כל אנשי הצוות בפנימייה מהווים אנשי חינוך וטיפול. עניין זה יוצר רצף טיפולי לאורך כל שעות היממה ומאפשר יצירת תהליך טיפולי אחיד ועקבי. לכל נער נקבעת בתקופת שהותו הראשונה תוכנית טיפול הנוגעת לנושאים הדורשים עבודה ושינוי וכן לתחומים החזקים שלו ולכוחות המקדמים שלו. לכל חניך יהיה לפחות "טיפול" אחד, החל בפסיכותרפיה על ידי העו"סים או הפסיכולוג, המשך בטיפולים השלכתיים כגון טיפול באומנות, מוסיקה, ביבליותרפיה, בעלי חיים וכלה בטיפול קבוצתי באמצעות בע"ח, רכיבה על סוסים או קבוצת בוגרים.
חלק מהנערים יקבל יותר משעה טיפולית אחת על פי הצורך.
את הטיפול בנערים המקבלים טיפול תרופתי מלווה פסיכיאטרית קבועה שתפקידה לייעץ לצוות, לבצע מעקב לגבי האיזון התרופתי ולבצע שינויים בשעת הצורך.
"עדנים" משמשת כמקום הכשרה בתחום הטיפול. כחלק מכך עושים את הכשרתם המקצועית אצלנו סטודנטים לעבודה סוציאלית וסטודנטים לטיפול באמצעות בע"ח.
בפנימייה נהוגה "תוכנית השלבים". תוכנית זו מגדירה את החובות והזכויות של כל נער ונערה בכפר וזאת בהתאם לתקופת שהותו בפנימייה, לעמידה בחובות ולהתקדמות האישית. מטרת התוכנית להגשים את החזון של מיצוי הפוטנציאל האישי.
שותפות עם הורי החניכים
ב"עדנים" מייחסים חשיבות מכרעת למעורבות ההורים ושיתופם בתהליך הטיפולי. אנו מאמינים שבעבודה משותפת או "הורות משותפת" לתקופה מסוימת, ניתן להפיק הרבה יותר מאשר מעבודה הנעשית עם הנער ללא שיתוף ההורים ומעורבותם. כאשר הנער מצטרף ל"עדנים" כך גם הוריו. אין הדבר אומר על האינטנסיביות של המעורבות. זו נקבעת בתוכנית הטיפול האישית של כל נער ונערה. ב"עדנים" יש עו"ס שתפקידה הייחודי הוא פיתוח שיתוף הפעולה עם ההורים והעבודה הטיפולית איתם. מתקיימת קבוצת הורים כל שלושה שבועות בה יכולים ההורים לשתף אלו את אלו ולקבל הדרכה וידע ממנחי הקבוצה. תכני הקבוצה נקבעים בשיתוף עם ההורים. מדי חודש מופק ומחולק להורים עלון מידע על אירועי החודש שהתקיימו ועל אלו שעומדים להתרחש. עלון זה נקרא בשם "עדנים בעניינים".
פעילות חברתית
אנו רואים בתחום החברתי תחום חשוב אשר לו חלק מרכזי בהתקדמות החניך והחניכה.
בפנימייה עשייה חברתית רבה ומגוונת, שמטרתה לאפשר לחניכים להתנסות במגוון רב של פעילויות ואינטראקציות חברתיות חיוביות.
החניכים לוקחים חלק בחוגים שונים בפנימייה ומחוצה לה (חוג כדורגל, רכיבה על אופניים, אומנות, תיאטרון, סיור, צילום ועריכת וידאו ועוד) כמו כן בפנימייה מתקיימים ערבי תרבות בנושאים שונים בהובלת קבוצת הש"שינים. בנוסף, נחגגים בפנימייה כל חגי ישראל ואנו מקפידים לשתף את החניכים בהכנת החגים, אם בקישוט הכפר ואם בהכנת הטקסים.
לימודים
אנו מאמינים שהשילוב במסגרת לימודית וההצלחה בה מהווים קרש קפיצה לתהליך הטיפולי כולו.
הנערים ב"עדנים" לומדים במספר מוסדות חינוך המותאמים לכל נער על פי צרכיו. הלימודים מתקיימים בבתי ספר של החינוך הרגיל ובכיתות שמביאות לבגרות וכמו-כן, בבתי ספר או כיתות של החינוך המיוחד.
המטרה שלנו להביא כל נער למיצוי היכולת הלימודית וכמובן להגיע לתעודת בגרות. בפנימייה משרתת בת שירות לאומי הנותנת סיוע לימודי בשעות הבוקר לנערים שטרם סודרו במסגרת לימודית ומסייעת אחר הצהרים לאלו הזקוקים לכך. בנוסף צוות הקבוצות עוזר אף הוא בשיעורי הבית והלימוד. במקרה הצורך מועסקים מורים פרטיים בשכר.
מרחב החיים הפרטי
לכל נער בפנימייה פינה מרווחת משלו הכוללת מיטה ארון ושלוחן כתיבה. המרחב הפיזי הוא גדול ומרווח. עם זאת, בחיים משותפים של שלושה בני נוער בחדר יש קושי בשמירה על פרטיות ואנו משתדלים לעזור לחניכים לאפשר זאת האחד לשני. אנו רואים חשיבות ראשונית ומכרעת בשמירה על היגיינה אישית, ניקיון האזור הפרטי והמרחב הציבורי, טיפוח החדר, הקבוצה והכפר כולו. בנושא זה מושקעת אנרגיה ומשאבים רבים.
שיקום הכנה ליום שאחרי סיום הפנימייה והמשך הדרך
הפנימייה מטפלת בנערים עד גיל 18 או סיום כיתה י"ב, למעט מקרים חריגים בהם ממשיכים בטיפול לשנה נוספת. כמענה למטרה של מיצוי הפוטנציאל האישי, כל נער מכוון להמשיך את דרכו למקום המתאים לו ביותר. נערים מעדנים מתגייסים לצבא, לשירות לאומי, לשנת שירות, ממשיכים להוסטלים לפי זכאותם בביטוח לאומי או חוזרים לבית הוריהם. פרוייקט בית הבוגרים שהוחל לפני כעשור מהווה קרש קפיצה עבור חניכים המסיימים. את שנתם האחרונה עוברים בבית נפרד ובו מתנסים בחיים עצמאיים יותר ובהתמודדות עם אתגרי היום יום תחת ליווי והדרכה של צוות הבית.